Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional de Artă al României organizează, la cerere, tururi multisenzoriale pentru persoane cu deficienţe de vedere şi de auz, dezvoltate în cadrul proiectului ARTtouch, finanţat de Fundaţia Orange România, ce oferă participanţilor posibilitatea de a explora diferite lucrări din Galeria de Artă Europeană.

Lansat la finalul lunii aprilie 2014, turul cuprinde trei aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă”, care au rolul de a face accesibile lucrări ale unor artişti celebri şi poveştile de dincolo de imagine. Lucrările accesibilizate prin intermediul tehnologiei digitale sunt reprezentative pentru colecţiile muzeului, fiecare este abordată dintr-o perspectivă nouă şi permite conexiuni cu alte lucrări din colecţia muzeului.

 

Aplicaţia creată pentru capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân, Buchet de flori, oferă informaţii variate alături de imagini 3D şi o animaţie de realitate augmentată ce se activează plasând camera foto a tabletei sau a telefonului în faţa imaginii buchetului.

Alte lucrări din Galeria de Artă Europeană care beneficiază de aplicaţii multimedia sunt Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac. Accesibile pe touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, cele două aplicaţii oferă informaţii despre elementele compoziţiei - planuri, personaje, surse de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac). În completarea acestora, studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti au creat, în regim de voluntariat, aplicaţiile Signac şi Guercino. Ele oferă informaţii audio în limbile română, engleză şi franceză, completate de fragmente muzicale sugestive pentru subiectul fiecărui tablou.

Aplicaţiile pot fi descărcate gratuit de pe AppStore şi Google Play urmând link-urile: bit.ly/MNAR-ARTtouch (pentru tabloul lui Brueghel), bit.ly/MNAR_Signac (pentru tabloul lui Signac) şi bit.ly/MNAR_Guercino (pentru tabloul lui Guercino) sau scanând codurile QR.

Aplicaţiile multimedia sunt disponibile permanent în Galeria de Artă Europeană. Turul multisenzorial pentru persoanele cu deficienţe de vedere si de auz poate fi parcurs pe bază de programare, la telefon 021.314.18.19 sau prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Proiectul ARTtouch a beneficiat de o finanţare în valoare de 216.768 RON oferită de Fundaţia Orange România în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet” şi s-a derulat în perioada mai 2013 – aprilie 2014. Peste 200 de elevi împreună cu profesorii lor de la licee şi şcoli speciale din Bucureşti şi din ţară au participat deja pe parcursul proiectului la tururi ghidate şi ateliere speciale, contribuind la dezvoltarea unui nou tip de produs cultural adresat publicului cu nevoi speciale. Beneficiarilor direcţi li se alătură aproape 3.000 de beneficiari indirecţi – elevi, profesori şi vizitatori ai Galeriei de Artă Europeană în primele două luni de la lansarea aplicaţiilor.

„Încă de la început proiectul a avut o miză complexă, bazată pe relaţia de complementaritate între noile tehnologii, experienţa senzorială concretă şi relaţia interumană, liant esenţial între muzeu şi diferite categorii de beneficiari. Ce bucurie mai mare decât să simţi că deschizi posibilităţi nebănuite, că din ce în ce mai mulţi colegi, profesori, vizitatori, parteneri apreciază efortul muzeului de a se apropia de diferite categorii de public”, a spus Roxana Theodorescu, Director General  al Muzeului Naţional de Artă al României.

„Pentru prima dată în România au fost create pentru persoanele cu dizabilităţi senzoriale aplicaţii multimedia ale unor opere de artă. Prin proiectul ARTtouch arta devine accesibilă deficienţilor de auz şi de văz care pot să o perceapă cu ajutorul simţurilor şi să se bucure de ea. Astfel, prin intermediul acestui proiect finanţat de Fundaţia Orange, porţile Muzeului Naţional de Artă sunt deschise pentru un public şi mai larg”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.

Câteva impresii ale beneficiarilor proiectului ARTtouch:

„Sunt mama unui copil cu nevoi speciale în vârstă de şase ani. Pentru noi, un astfel de program, precum ARTtouch, este o gură de normalitate. Este un pic liniştitor gândul că fata noastră va creşte printre oameni care o respectă, care nu o marginalizează, care nu o ţin departe de lucrurile frumoase din lumea largă, ci care o aşteaptă cu tot dragul. Mărturisesc că, în urmă cu doi sau trei ani, dacă mi-ar fi spus cineva că va exista într-un muzeu din România aşa ceva, nu l-aş fi crezut. Mă bucur din tot sufletul şi vă mulţumesc în numele copilului meu şi al tuturor celor ca ea!” Ruxandra Mateescu, redactor colaborator, www.totuldespremame.ro

„Mi s-a părut interesant şi totodata impresionant faptul că v-aţi gândit să accesibilizaţi tablourile în aşa fel încât persoanele care au anumite deficienţe sau chiar nu văd deloc să poată înţelege şi ele tablourile. La ultima mea vizită mi-au plăcut ambele aplicaţii, dar cel mai mult mi-a plăcut şi mi s-a părut interesantă a doua aplicaţie, pentru că aţi reuşit să faceţi cu ajutorul tabletei pe care aţi pus-o în faţa tabloului ca acesta să pară a fi o hologramă.” Olguţa Stan, 17 ani, Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta din Bucureşti 

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.