Muzeul Naţional de Artă al României

Spațiile istorice ale Palatului Regal

Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului, recent restaurate, pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună.

Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului sunt spații de rezonanță istorică, reprezentative pentru felul în care arăta corpul central al fostului Palat Regal după refacerea sa în anii 1930. Expoziția Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal reconstituie prin intermediul unor fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier și portrete regale, câteva momente din istoria familiei regale şi a Palatului Regal de pe Calea Victoriei.

Pentru vizitatori individuali se organizează tururi ghidate în al treilea week-end din fiecare lună, începând cu orele 11.30, 14.00 şi 16.30. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 15 minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Prezentarea este în limba română.

Vizite individuale în Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal:

Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului pot fi vizitate marți, 5 și  12 februarie 2019, prin vizite individuale, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

 

Vizite ghidate în Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal:

În cel de-al treilea weekend al fiecărei luni au loc vizite ghidate organizate în Spațiile Istorice, la intervale orare 11:30, 14:00 și 16:30.

Doritorii sunt rugați să-și aleagă unul dintre cele trei intervale orare afișate și să se prezinte cu aprox 10 minute mai devreme, pentru formarea grupului.

Următorul weekend cu vizite ghidate are loc sâmbătă și duminică, respectiv 16 și 17 februarie 2019.

Detalii despre vizitele ghidate:

Durata: aproximativ o oră

Tarife: 20 lei bilet întreg/10 lei bilet pentru pensionarii/5 lei bilet pentru elevi şi studenţi/ preşcolarii au acces gratuit

Fotografiatul este permis numai pentru uz personal, fără blitz sau trepied.

Taxe de ghidaj: 150 lei/oră pentru limba română sau 250 lei/oră pentru limba engleză/franceză.

Informații și rezervări pentru grupuri organizate: la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Majestatea Sa Regele Mihai I al României       Alice Gosztony, Portretul Regelui Mihai I de Romania, 1932, bronz (patrimoniu MNAR)       Eustațiu Stoenescu (1884-1957), Regele Mihai, 1940, ulei pe panza (patrimoniu MNAR)       George Leonida (1892-1942), Regele Mihai, bronz (patrimoniu MNAR)

 

Un veac de istorie zbuciumată se apropie de sfârșit odată cu savârșirea din viață a Majestății Sale Regele Mihai I.

Reprezentant al unei dinastii căreia România îi datorează, în bună măsură, modernitatea, Regele Mihai I a crescut și a trăit cu o „dragoste nesfârșită față de țară”: o țară cu al cărei destin s-a identificat și pe care a servit-o exemplar, cu dăruire și înțelepciune. O țară cunoscută în toată diversitatea sa geografică, istorică, politică, umană și iubită cu sinceritate, fără rezerve.

Ne plecăm îndurerați, aducând omagiul nostru Majestății Sale Regele Mihai I, cel care, preț de aproape un veac, a întruchipat valorile și idealurile unei Românii dornice să își făurească libera soarta.

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.

Regele Mihai I

Discurs ținut în Parlamentul României, 25 octombrie 2011