Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În perioada 1-6 mai 2024, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady vor fi închise. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României

Cu o saptămâna înainte de sărbătorile pascale, Muzeul Naţional de Artă al României are bucuria de a prezenta publicului filmul documentar Soarele Negru, inspirat de capodoperele Colecţiei de Artă Veche Românească.

Filmul, realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici, transformă mesajul artistic al broderiilor medievale cu tema Plângerii într-un poem cinematografic ce rescrie povestea timpului segmentat dramatic de vârstele vieţii şi ale istoriei.

Sâmbătă23 aprilie 2016, orele 17.00, va avea loc prima proiecţie a filmului în cadrul expoziţiei. Aceasta va fi precedată de o dezbatere a sa la care vor participa doamna Iaromira Popovici, fiica regizorului, domnul Călin Căliman, critic de film, şi domnul Radu Răutu colaborator al regizorului, şi care va fi moderată de unul dintre organizatorii expoziţiei, doamna Emanuela Cernea.

Întâlnirea va avea loc în expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150 + deschisă până la finalul lunii apriliela Muzeul Naţional de Artă, în corpul Ştirbei Vodă al fostului palatul regal.  

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Accesul la eveniment este liber. Filmul va fi reluat în Săptămâna Mare (27 – 30 aprilie) în intervalul 10.00 – 18.00, iar vizitarea expoziției în această perioadă este gratuită.

 

***

Expoziția Colecţia de Artă Veche Românească 150+ își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Totodată, expoziţiapune în dialog desenele realizate de Trenk şi capodoperele artei medievale care le-au inspirat pe artist în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colectia de Artă Veche Românească, care si-au recuperat "istoriile personale" in urma cercetarilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii realizate în atelierele curţii domneşti brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița.

Expoziţia  Colecţia de Artă Veche Românească  150+ poate fi vizitată până pe 30 aprilie 2016.

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3

Tarif: 10 lei (cu reducerile obișnuite)

Mai multe detalii despre Slavomir Popovici: http://slavomir-popovici.ro/

Soarele negru: https://www.youtube.com/watch?v=4-wwAuJ7cZg

 

Parteneri media ai MNAR:

RFI RomaniaRadio România CulturalRadio România InternaționalArhitecturaIglooZeppelin

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.