Muzeul Naţional de Artă al României
Expoziția de fotografie „Korniss Péter: Memorie continuă”

Expoziția de fotografie „Korniss Péter: Memorie continuă”

De la 22 Martie 2018 18:00 până la 06 Mai 2018 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2120

 

Joi, 22 martie 2018, ora 18.00, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie Korniss Péter: Memorie continuă în Sălile Kretzulescu ale MNAR. Evenimentul a avut loc în prezența artistului Korniss Péter, a curatorului Kovács Krisztina din partea Várfok Galéria din Budapesta, a domnului Kósa András Laszló, directorul Institutului Maghiar Balassi și a domnului Liviu Constantinescu, director general al MNAR.

Personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobândit recunoaştere internațională ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema predilectă a întregii sale opere. Începând cu primele fotografii realizate în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic. El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară.

Artistul este de altfel primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei operei deosebit de valoroase. Expoziția deschisă la Muzeul Național de Artă al României prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii color și alb-negru, fiind reprezentativă pentru cinzeci de ani de creație. 

Mulţumiri Galeriei Naţionale a Ungariei şi, în special, graficianei Mitter Violetta pentru generoasa contribuţie la realizarea celor două expoziţii Korniss Péter la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României şi la Institutul Balassi din București.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 22 martie – 6 mai 2018.
Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri - duminică, 10.00 - 18.00
Bilet de intrare: 4 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună