Tur virtual

Abonare newsletterPERSONAL AUTORIZAT
Utilizator:

Parola:

 

Muzeul Theodor Pallady


Tur virtual

 
Str. Spătarului, nr. 22
Telefon: 021 2114979

Program de vizitare: miercuri - duminică
11.00 - 19.00 (mai - septembrie)
10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)
Închis: luni, marţi, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie

      Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis după aproximativ şase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare şi de restaurare a operelor de artă. Muzeul adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în cadrul căreia se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană. Acestea sunt expuse periodic în serii tematice.
Gheorghe Răut, director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris şi cunoscut colecţionar de artă, a fost prietenul şi admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a găzduit în locuinţa lui din Place Dauphine nr.12. După întoarcerea artistului în România, Răut i-a păstrat desenele şi picturile din atelier, pe care le-a donat Statului român la sfârşitul anilor ‘60, împreună cu propria colecţie de artă.

Alături de lucrările lui Pallady, colecţia soţilor Răut prezintă pictură europeană din secolele XVI-XIX (franceză - Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeză - Jan van de Capelle, engleză, spaniolă, românească), sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă, totul într-un ansamblu complex şi heteroclit. Prin diversitatea ei, colecţia întregeşte sugestiv perspectiva asupra colecţionismului românesc şi european de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

      Cunoscută şi sub numele de Casa Melik, clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti. Datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, ea este caracteristică pentru arhitectura civilă tradiţională românească prin cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn sau acoperişul cu streaşină lată. Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.

O dată cu redeschiderea Muzeului Theodor Pallady, se reia programul Şcoala de sâmbătă în cadrul căruia se organizează săptămânal cursuri de iniţiere în artele plastice pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar. Prin acestea se urmăreşte dezvoltarea sensibilităţii, a imaginaţiei şi creativităţii, precum şi familiarizarea copiilor cu mediul muzeal.Theodor Pallady
Vedere din Place Dauphine

Theodor Pallady
Nud cu ciorap negru pe fotoliu

Lubin Baugin
Madona cu Pruncul

Edmond François Aman Jean
Bretone

Theodule Ribot
Portretul surorii artistului

Jan Van De Capelle
Port

Atelier francez
Oglindă

Atelier flamand
Lădiţă pentru argintărie

Atelier Dijon
Bufet
[1]