Muzeul Naţional de Artă al României
Conferința „Spatele omului” la Muzeul Național de Artă al României

Conferința „Spatele omului” la Muzeul Național de Artă al României

De la 01 Iulie 2021 18:00 până la 01 Iulie 2021 21:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 403

În cadrul proiectului „Întâlnire la muzeu” vă invităm joi 1 iulie 2021, ora 18 la conferința cu titlul „Spatele omului” susținută de criticul de teatru George Banu.

Un vast material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale dar și din colecția MNAR, va pune în evidenţă semnificaţiile reprezentărilor din artele plastice şi din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul şi femeia) văzut din spate. „Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea şi modul de adresare unanim adoptate, sfârşind prin a afirma astfel o relaţie cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acţiune. Fiinţa lui se cristalizează în acţiune” afirmă George Banu în volumul cu titlu omonim Spatele omului apărut în limbile franceză și română. Acesta a întrunit aprecierea superlativă a presei internaţionale din care redăm câteva extrase:

„De la Diderot la Watteau, de la Strindberg la Munch, de la Chaplin la Beckett, George Banu, visător lucid, explorează „reversul” nostru, fiinţa noastră marginală şi transgresivă.”
Jean-Louis Perrier, Le Monde

„George Banu ne demonstrează, convingător şi documentat, că spatele unui om poate fi citit şi înţeles la fel ca un „poem încifrat”.”
Jacques Henric, Art Press

„Spatele omului ne învaţă să visăm, să descoperim în detaliul unui gest făcut uneori pe furiş câteva dintre tainele lumii.”
Armelle Héliot, Le Figaro

Conferința va fi urmată de un dialog pe cu directorul general al MNAR, Călin Stegerean și cu publicul prezent.


Accesul se va face numai în urma unei rezervări prealabile la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi pe baza biletului de participare (12 lei/ 6 lei / 3 lei), în limita locurilor disponibile.

***

Membru de onoare al Academiei Române, George Banu este un cunoscut critic de teatru și profesor universitar român stabilit la Paris.
Absolvent al Institutului de artă teatrală și cinematografică din București, devine profesor de teatrologie la Sorbona - Paris, Franța, unde se stabilește din 1973. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

„Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.