Muzeul Naţional de Artă al României
Călătoriile lui Iser

Călătoriile lui Iser

De la 21 Mai 2021 11:25 până la 12 Septembrie 2021 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2115

La cei 140 de ani de la nașterea artistului Iosif Iser (1881 – 1958) Muzeul Național de Artă al României deschide publicului o nouă expoziție temporară, din 21 mai 2021.

Aceasta prezintă o selecție de lucrări ce abordează un gen mai puțin cunoscut din creația artistului: peisajul. Expoziția este structurată pe trei secțiuni - Dobrogea și Orientul apropiat, Franța, Spania – și include 66 de lucrări în tempera, guașă și ulei, din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul colecțiilor de Artă. Unele dintre lucrări sunt expuse acum pentru prima dată publicului.

Artistul călătorește mult, atât în spațiul european, cât și în țară, descoperind imagini unice, priveliști memorabile, ce vor lansa teme de analiză, concretizate mai târziu în compozițiile sale. În contextul unor deplasări succesive, cele mai multe dedicate studiului, în spații culturale total diferite ca exprimare și formare, peisajul devine pentru artist o adevărată punte de comunicare, subliniind prin compozițiile sale idei, sentimente, impresii pe care le cunoaște și le simte în tot acest timp.
Toate aceste experiențe vor avea un puternic impact asupra operei, artistul decoperind peisajul dobrogean (Zi de târg la Turtucaia, Case în Dobrogea), dar și pe cele de pe malurile Bosforului și cele din Balcic (Vedere de pe Bosfor, Vapoare în portul Constantinopol, Peisaj din Balcic), peisajele din Franța (Rue des Saules, Peisaj din Franța, Plajă la Saint-Malo) și experiența oferită de Spania (Peisaj din San Felice, Miranda del`Ebro).

„În oricare dintre peisajele pe care le realizează, fie în plein-air, fie în atelier, pe baza schițelor făcute în fața motivului, și indiferent de tehnica în care alege să se exprime, Iser subordonează totul expresivității plastice, fără să piardă nimic din caracterul specific al locului.” Alina Petrescu, Curator
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 29 august, iar pe parcurs, se vor organiza evenimente cu publicul, ce vor fi anunțate ulterior, pe site-ul oficial al muzeului și pe paginile de Facebook.

***

În 1906 Iosif Iser devine membru al societății „Tinerimea Artistică” și apoi deschide, la începutul lui decembrie, prima expoziție personaă în Pasajul Român, nr. 15.
În ianuarie 1908, Iser pleacă la Paris, unde va colabora cu ziarele satirice Le Témoin și Le Rire și cu revistele Simplizissimus, Lustige Blätter (Berlin), El Papitu (Barcelona) și El Paco (Madrid). Frecventează Academiile libere Ranson din Montmartre și Humbert din Montparnasse, unde îl cunoaște pe Pablo Picasso, Juan Gris, André Derain, Dunoyer de Segonzac.
Revine apoi pentru scurt timp în țară, iar din 1920 până 1940, parcurge o frumoasă perioadă de călătorii și studii în Franța, Italia, Spania, ocazie cu care lucrează și expune printre altele, la Salon des Tuileries, Salon dʼAutomne și  Galeria Bernheim.

Din 1950 participă la expoziții de artă românească în Austria, Cehoslovacia, Finlanda, Republica Democrată Germană, Ungaria, U.R.S.S. Călătorește la Viena. În 1955, devine membru titular al Academiei Române. La împlinirea vârstei de 75 ani, Muzeul de Artă al R.P.R. îi dedică o amplă expoziție retrospectivă, cu 388 de lucrăride pictură și grafică.

 

Curator: Alina Petrescu

 

Perioada: 21 mai – 29 august 2021
Locație: Sălile Kretzulescu, Muzeul Național de Artă al României
Program: miercuri – duminică, 10 -18. Ultima intrare se face la ora 17.30.
Bilet: 12 lei/ 6 lei / 3 lei.

 

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.