Muzeul Naţional de Artă al României
GALERIA VIRTUALĂ DE ARTĂ ORIENTALĂ. COLECȚIA DE ARTĂ ISLAMICĂ

GALERIA VIRTUALĂ DE ARTĂ ORIENTALĂ. COLECȚIA DE ARTĂ ISLAMICĂ

De la 01 Aprilie 2021 09:27 până la 31 Mai 2021 18:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1084

Un generos proiect realizat cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale în perioada 2018 - 2020 a inclus, alături de ateliere educative dedicate gravurii japoneze și procesului de fabricare a hârtiei, ceramicii orientale și restaurării acesteia, tehnicilor de țesere și înnodare specifice covoarelor turcești, realizarea unei suite de scurte filme de prezentare a patrimoniului de artă islamică al MNAR. Piesele, alese de istoricul de artă Mircea Dunca, specialist în artă islamică, constituie nucleul unei prime galerii accesibile on-line.

Micro-galeria virtuală cuprinde covoare, boluri metalice, obiecte de ceramică și un manuscris talismanic. Versuri încărcate de misticism, mesaje de propagandă religioasă elegant caligrafiate, au pătruns în viața cotidiană a oamenilor și printr-un sistem decorativ care îmbină armonios scrisul și geometria, religia și știința. Vegetale sau geometrice, decorațiile exuberante ale obiectelor au la bază principii simple - simetria, alternanța, repetiția - care reflectă logica Creației divine, a universului.

Explorați noua galerie virtuală aici!

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.