Muzeul Colecțiilor de Artă - Colecția lunii: Alexandra și Barbu Slătineanu

Muzeul Colecțiilor de Artă - Colecția lunii: Alexandra și Barbu Slătineanu

De la 30 Iunie 2018 11:00 până la 30 Iunie 2018 12:00

La Muzeul Colecțiilor de Artă

Publicat de MNAR

Categorii: Evenimente

Vizualizări: 2923


 

În acest an Muzeul Colecțiilor de Artă împlinește patruzeci de ani de la inaugurarea sa ca secție a Muzeului Național de Artă al României.

Cu această ocazie, Muzeul Colecțiilor de Artă propune publicului  întâlniri lunare cu specialiștii săi, cu scopul de a evidenția câte o colecție și pentru a reliefa personalitatea colecționarilor care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice și culturale a țării.

Sâmbătă, 30 iunie, ora 11.00 vă așteptăm să descoperiți Colecția Alexandra și Barbu Slătineanu și să participați la cea de-a doua prezentare a colecției, susținută de Gabriela Vasiliu.

Aflat la Paris pentru studii în domeniul microbiologiei, Alexandru Slătineanu (1873-1939) începea pe la 1900 să-și alcătuiască colecția, frecventând anticariatele împreună cu prietenul său, dr. Ion Cantacuzino, în căutarea obiectelor dorite, gravuri și diverse obiecte de artă decorativă. Atunci a descoperit, în vitrina unui anticar și a achiziționat desenul Culegătoarea de morcovi de Vincent van Gogh, unic în țară.

Inspirat de studiile sale comparative în domeniul ceramicii românești, Barbu Slătineanu (1892-1959) a dat accente noi colecției cu piese de artă tradițională, capete de serie din creația mestesugareasca a românilor, maghiarilor si sașilor. Desenele, picturile, piesele de mobilier, flintele si săbiile, piesele de port, icoanele și ceramica populară întregesc imaginea de ansamblu a colecției de artă comparată, adunată de Slătineni, în două generații.

Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile.

Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră.

***

Găzduit în clădirea fostului Palat Romanit, Muzeul Colecţiilor de Artă oferă o perspectivă inedită asupra societății românești de la începutul secolului al XX-lea și până aproape de zilele noastre. Cele peste treizeci de colecții expuse permanent reunesc o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști, cei mai mulți dintre ei bucureșteni. Operelor semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Gheaţă li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale și icoane populare din Transilvania.

Muzeul Colecțiilor de Artă a fost redeschis în anul 2013, după o perioadă în care au avut loc ample lucrări de consolidare și restaurare.

Muzeul Colecțiilor de Artă, Corp A, parter
Calea Victoriei nr.111
Preț bilet: 15 lei