Tur virtual

Abonare newsletterPERSONAL AUTORIZAT
Utilizator:

Parola:

 

Expoziţii temporareMARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului


Durata: 27 septembrie 2014 - 18 ianuarie 2015
Locaţia: Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Muzeul Naţional de Artă al României, Wallonie-Bruxelles International, Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia, au plăcerea să vă invite să vizitaţi expoziţia de fotografie MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului, organizată în cadrul Programului de cooperare între Wallonie-Bruxelles International şi România. Curatorul expoziţiei este Xavier Canonne, Director al Muzeului Fotografiei din Charleroi.

Expoziţia MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului prezintă şaizeci de fotografii care recreează, prin intermediul unor imagini evocatoare, o lume imaginară, surprinzând deopotrivă realităţile angoasante ale epocii artistului.

Marcel-G. Lefrancq (1916, Mons – 1974, Vaudignies) debutează în 1932, după cum o dovedesc primele negative fotografice rămase de la el. S-a format ca autodicat, procurându-şi singur materialele necesare de la un negustor local. După absolvirea Ateneului Regal din Mons, specializarea studii clasice (secţiunea latină – greacă), se înscrie la Institutul Warocqué pentru a deveni economist, cursuri la care va renunţa pentru a frecventa cercurile studenţeşti ale Academiei de Artă.

Încă din perioada de început a activităţii sale, se remarcă preferinţa pentru o temă ce va deveni predilectă: străzile oraşului natal, vederi în perspectivă inversă, în contre-jour, într-o lumină scăzută, care lungeşte umbrele. Spirit nonconformist, Marcel-G. Lefrancq este autorul unor instantanee care surprind aspecte sugestive ale vieţii cotidiene, dar şi al unor compoziţii elaborate care explorează filonul suprarealist, exploatat de numeroşi artişti belgieni.

Influenţa suprarealismului este evidentă mai ales în colajele realizate de artist în perioada 1938-1947 prin juxtapunerea unor elemente diferite pentru a crea imagini cu un puternic impact vizual. Diversitatea subiectelor abordate de Marcel-G. Lefrancq – de la cronica de familie la portrete şi serbări populare sau nuduri – dovedeşte complexitatea acestui artist, a cărui arhivă fotografică a fost organizată şi păstrată cu grijă de-a lungul anilor de fiul său, Michel Lefrancq.

Evenimentul se înscrie în colaborarea deja tradiţională între Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles, în cadrul căreia s-au realizat numeroase expoziţii, începând din 1999. Expoziţia MARCEL-G. LEFRANCQ. Suprarealismul cotidianului marchează totodată şi Sărbătoarea Federaţiei Wallonie-Bruxelles din Belgia, care are loc pe 27 septembrie.

ÎNAPOI