Muzeul Naţional de Artă al României
Ziua Culturii Naționale - Pasiuni de colecționar

Ziua Culturii Naționale - Pasiuni de colecționar

De la 15 Ianuarie 2018 16:30 până la 15 Ianuarie 2018 17:30
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 814

 

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României vă propune o incursiune în cultura românească prin intermediul Colecției prof. Garabet Avachian, de la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111), luni, 15 ianuarie, la ora 16.30.

Vizita ghidată „Pasiuni de colecționar” reprezintă o avanpremieră pentru aniversarea a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă.
Participarea se face pe baza biletului de intrare în muzeu (15 lei), în limita locurilor disponibile.

Despre colecție:

Garabet (Garbis) Avachian (1907-1967), eminent profesor de vioară la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a avut printre elevi mai mulţi laureaţi ai concursurilor internaţionale. Artele plastic au constituit pentru el un teritoriu complementar celui muzical, pasiunea pentru artă fiind comună întregului clan al Avachienilor; Béatrice şi Hrandt, verii lui Garabet, au fost și ei colecţionari de prestigiu.

Avachian a făcut cele mai importante achiziţii între anii 1950 şi 1967. Aprecierile sale se bazau nu numai pe o intuiţie sigură, ci şi pe întinse cunoştinţe artistice care l-au ajutat să-şi rafineze gustul. Cu timpul, el a devenit şi un fervent propagator al ,,instituţiei” colecţionarului, încercând să-şi convingă prietenii să se devoteze acestei activităţi de înaltă spiritualitate.

Printre artiștii de renume reprezentați în colecția Garabet Avachian se numără și Nicolae Grigorescu (Portretul lui Alexandru Davila copil), Ştefan Luchian (Căpşuni), Gheorghe Petraşcu (Pe plajă), Iosif Iser (Tătăroaice, Peisaj la Constantinopol), Nicolae Tonitza, Apcar Baltazar (Peisaj la marginea apei), Lucian Grigorescu (Peisaj din Cassis, Interior cu canapea verde, Natură moartă cu chitară), Dimitrie Ghiaţă (Peisaj din Bucureşti), Alexandru Ciucurencu (Lectură, Nud de femeie).

Muzeul Colecțiilor de Artă
Calea Victoriei nr. 111
sâmbătă-miercuri, orele 10.00-18.00