Visiting hours: 
The National Museum of Art of Romania, the Theodor Pallady Museum and the K. H. Zambaccian Museum can be visited: Wednesday-Friday 10am-6pm
Saturday-Sunday 11am-7pm, Monday and Tuesday closed. Free entry on the first Wednesday of the month.
The  Art Collections Museum: Monday, Tuesday and Friday, 10am-6pm, Saturday and Sunday 11am-7pm, closed Wednesday and Thursday. Free entry on the first Friday of the month.
Last entrance: 1 hour before closing for The National Museum of Art of Romania and the Art Collections Museum and 30 minutes for the Theodor Pallady Museum, the K. H. Zambaccian Museum and the temporary exhibitions.

On April 17 2024, the Throne Room, the Royal Dining Room and the Voivods' Staircase will be closed to the public. Thank you for understanding.
 
 
The National Museum of Art of Romania
Colecția lunii: Marcu Beza - Hortensia și Vasile G. Beza I sâmbătă, 25 august, ora 11.00

Colecția lunii: Marcu Beza - Hortensia și Vasile G. Beza I sâmbătă, 25 august, ora 11.00

From 25 August 2018 14:00 until 25 August 2018 15:00
Posted by MNAR
Hits: 1405

Vă așteptăm sâmbătă, 25 august, începând cu ora 11.00 la o nouă prezentare a Colecției Marcu Beza - Hortensia și Vasile G. Beza.

Situată la confluența dintre artă și istorie, colecția a fost inițiată de Vasile G. Beza în memoria fratelui său, Marcu Beza (1882-1949), scriitor, membru al Academiei Române, profesor de limba română la King's College din Londra (1909 - 1914 și 1920 - 1932), diplomat la Ierusalim (1933-1939) și consilier cultural la Londra (1939-1946). Colecția are ca centru de interes un nucleu de piese de mobilier și obiecte de utilitate practică din Turcia, Palestina și Iran. Acestui grupaj ce definește specificul oriental al colecției, achiziționate de Marcu Beza în perioada 1933-1939 printr-un negustor local din Ierusalim, i se mai alătură: piese de costum și podoabe din Macedonia, piese de cult iudaice și creștin-ortodoxe, fragmente arheologice din Palestina, Siria și Liban, precum și piese ceramice și de porțelan din Grecia, Italia și China.

Colecția este completată de câteva picturi și desene realizate de Rodica Maniu, Samuel Mützner, arh. Gheorghe Simotta și Hans Aecher, precum și litografii cu tematică orientală sau cu imagini ale monumentelor reprezentative ale Ortodoxiei, ce evocă cercetarea de teren întreprinsă de Marcu Beza pentru a identifica legăturile Țărilor Române cu vechile așezăminte monahale, concretizată prin apariția volumului Urme românești în Răsăritul Ortodox, în 1937.

În 1971, colecția de artă orientală Marcu Beza a fost deschisă publicului în două camere și un hol din locuința donatorului Vasile G. Beza, situată pe str. Berzei, la nr. 17, iar de la inaugurarea  Muzeului Colecțiilor de Artă, din august 1978, face parte din expunerea permanentă.

Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile.

Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră.

Prezentarea face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.

 

Muzeul Colecțiilor de Artă

Calea Victoriei 111

 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.