Muzeul Naţional de Artă al României

Flori sălbatice din România — o istorie botanică

Sălile Kretzulescu

Curator: Irina Neacșu
Istoric de artă: Christiana Diaconu
12 aprilie - 2 iunie 2019
Program: miercuri - duminică, 10 - 18

Expoziția reunește opere din colecția Muzeului Național de Artă al României și lucrări din patrimoniul muzeului Grădinii botanice D. Brandza din București, sugerând un posibil dialog între două viziuni complementare – cea artistică și cea științifică.

Viziunea artistică este reprezentată prin lucrări ale unor renumiți pictori români precum Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Tonitza pentru care florile sunt adesea un pretext pentru explorări plastice conforme propriului interes. Fideli viziunii științifice, artiștii botanici prezenți în selecție deplasează accentul spre redarea plină de acuratețe a fiecărui detaliu care conferă specificitate unei anumite flori într-un moment sau altul al existenței sale. Complementară dar plină de prospețime, imaginea oferită de ei îmbină corectitudinea cu grația proprie fiecărei flori.

Pastei consistente din tablourile unui Luchian sau Țuculescu i se opune transparența culorilor din acuarelele Angiolinei Santocono datate 1960 ca și moliciunea specifică litografiilor din albumul în două volume „The Transylvania Florilegium”, realizat și lansat în 2018 la Londra din inițiativa Fundației Prințului de Wales.

Sălile Kretzulescu
Curator: Irina Neacșu
Istoric de artă: Christiana Diaconu
12 aprilie - 2 iunie 2019
Program: miercuri - duminică, 10 - 18