Muzeul Naţional de Artă al României

Un vis locuit / Un rêve habité

Expoziția Un vis locuit/Un rêve habité are ca temă arhitectura. Selecția cuprinde lucrări de grafică realizate de șapte artişti belgieni francofoni: Pol Bury, François Schuiten, Luc Schuiten, Luc Van Malderen, Anne Dyckmans, Thierry Lenoir, Thierry Wesel.

29 septembrie 2017 - 28 ianuarie 2018
Sala Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri - duminică, 11.00 - 19.00 (până în 30 septembrie) / 10.00 - 18.00 (octombrie - ianuarie)

Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière organizează expoziția de artă grafică Un vis locuit/Un rêve habité.
Organizată în cadrul Programului de cooperare dintre Valonia-Bruxelles şi România, aceasta este deschisă în perioada 29 septembrie 2017 – 28 ianuarie 2018, în sălile Kretzulescu.

Expoziția Un vis locuit/Un rêve habité are ca tema arhitectura. „Uneori miză politică, prin aceea că structurează spaţiul, alteori purtătoare a unei viziuni economice şi ecologice, arhitectura apare ca o forță de reconstruire a orașelor, fie că este vorba de Bruxelles sau Bucureşti” (Eric Poppe, Delegat Valonia-Bruxelles la București).

Selecția cuprinde lucrări de grafică realizate de șapte artişti belgieni francofoni: Pol Bury, François Schuiten, Luc Schuiten, Luc Van Malderen, Anne Dyckmans, Thierry Lenoir, Thierry Wesel.

Operele de artă expuse invită la armonizarea şi ordonarea haosului, mijlocind totodată o călătorie stranie printre visurile artiștilor, inspirați de „construcția” și „de-construcția” din și prin arhitectură. Dacă Pol Bury jonglează cu imagini arhitectonice ale metropolelor, cu simboluri recognoscibile precum Statuia Libertății sau Turnul Eiffel, Luc Van Malderen transformă proporțiile unor faimoase clădiri newyorkeze în serigrafii echilibrate care trimit la ordine și stabilitate. Povestea transformărilor prin care (poate) trece o stradă devine un soi de ghicitoare vizuală plină de umor și fantezie în seria lui Luc Schuiten „Une rue de 1850 à 2150 / O stradă de la 1850 la 2150” în care imaginile sintetizează trecute schimbări și proiectează fantezii arhitecturale comprimate în intervale de câte 50 de ani. O mențiune aparte merită gravurile lui  Thierry Lenoir dominate de un imaginar social sumbru dar expresiv.

Ecou al diferitelor curente sau mode care au fascinat imaginarul și memoria colectivă a mai multor generații, de la banda desenată la critica unor imagini publicitare care supralicitează calitatea iconică a unor clădiri newyorkeze, lucrările din expoziția Un vis locuit/Un rêve habité oferă prilejul unei (re)întâlniri cu o temă predilectă a culturii belgiene moderne – orașul tentacular.

Parteneri: Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière

Curatori:
Dominique Durinckx, Custodele colecţiilor Centrului Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière;
Catherine De Braekeleer, directoarea Centrului Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière;
Véronique Blondel, responsabila conservării colecțiilor Centrului Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière.

Perioada: 29 septembrie 2017 și 28 ianuarie 2018
Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri - duminică, 11.00 - 19.00 (până în 30 septembrie) / 10.00 - 18.00 (octombrie - ianuarie)
Bilet de intrare: 4 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună