LEMN AUR LUMINĂ. #MAITEC. SULTANA&OVIDIU. DANA&STEPHANE

LEMN AUR LUMINĂ. #MAITEC. SULTANA&OVIDIU. DANA&STEPHANE

De la 29 Octombrie 2019 11:03 până la 29 Martie 2020 18:00

La Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale

Publicat de MNAR

Categorii: Evenimente

Vizualizări: 3294


Muzeul Național de Artă al României vă invită în perioada 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020 la expoziția Lemn Aur Lumină. #Maitec, cea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec.

Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje plastice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, patru destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Expoziția aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună tot la Muzeul Național de Artă al României în 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana și Stephane Maitec vor prezenta, în premieră în România, peste 50 de lucrări și instalații interactive din seria „Reflections”.

Considerat astăzi unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ovidiu Maitec (1925 - 2007) a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede. A debutat cu o expoziție personală la Londra, apoi a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale. În paralel, expoziția documentează destinul de excepție al Sultanei Maitec (1928 - 2016), care a îndrăznit o spectaculoasă ruptură față de cursul realist dominant al artei epocii.

Stéphane Maitec, fiul celor doi, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Seria „Reflections”, realizată de aceștia, oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera lor, expusă în Franța, Statele Unite, Elveția, Belgia, Italia. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns Dana și Stephane Maitec la acest rezultat? Publicul este invitat să descopere, fiind parte a procesului de creație, într-o instalație interactivă – surpriză.

Curator: Irina Ungureanu
Muzeul Național de Artă al României, parterul Galeriei Naționale
Perioadă: 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020
Organizatori: MNAR, Asociația Maitec, Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00