Muzeul Naţional de Artă al României
MNAR lansează  concursul creativ MNAR Inspiră în cadrul Romanian Design Week 2020!

MNAR lansează concursul creativ MNAR Inspiră în cadrul Romanian Design Week 2020!

De la 15 Februarie 2020 10:00 până la 24 Mai 2020 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 986

În cadrul celei de-a 8-a ediții a Romanian Design Week, care va avea loc în perioada 15-24 mai la București, MNAR este partener strategic.

Muzeul Național de Artă al României și The Institute lansează concursul de creativitate MNAR Inspiră, desfășurat în perioada 15 februarie – 25 mai 2020, ce are ca scop valorificarea patrimoniului muzeal prin design contemporan. MNAR răspunde temei RDW de anul acesta - SCHIMBAREA*CHANGE – și propune, alături de inițiatori, un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare. Concursul de idei constă în crearea unor proiecte de design de produs inspirate de operele de artă expuse în galeriile sale permanente și expunerea acestora ulterior, în cadrul RDW 2020. Proiectul pune bazele unui parteneriat strategic între muzeu și The Institute cu intenția de a promova colaboarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative, încercând totodată să lărgească plaja ofertei culturale a MNAR. Concursul va avea ca finalitate creații de design unice, semnate de autori, ce vor putea fi regăsite în viitor la standurile de vânzare ale MNAR.

Concursul invită designeri, graficieni, ilustratori, arhitecți și artiști de pe tot teritoriul țării să creeze obiecte de design care respectă funcționalitatea și calitățile unor suveniruri, obiecte versatile inspirate din operele de artă din patrimoniul MNAR, fie că au în centru artele decorative sau artele plastice. Acestea pot fi ustensile, accesorii fashion, produse tableware, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile ori mici decorațiuni.

Pentru a se familiariza cu patrimoniul cultural deținut de Muzeul Național de Artă al României, organizatorii oferă participanților posibilitatea de a beneficia de acces gratuit în galeriile muzeului și tururi ghidate, pe baza unei înscrieri în prealabil la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .

Proiectele pot fi înscrise gratuit până la data de 9 martie 2020 prin completarea acestui formular. Aplicanții pot înscrie până la cinci proiecte, singura condiție fiind completarea formularului pentru fiecare propunere în parte. Vor fi alese maximum cinci proiecte câștigătoare, care vor fi anunțate după data de 25 martie 2020.

Proiectele câștigătoare vor fi alese de un juriu format din Monica Enache - Șef Secție Artă Românească Modernă, MNAR; Raluca Velisar - Șef Secție Artă Grafică, MNAR; Ana-Maria Predoiu - Șef Secție Educație, Comunicare, Proiecte Culturale, MNAR; Judit Balint - Conservator, Galeria de Artă Europeană, MNAR; Andrei Borțun - CEO The Institute și Ruxandra Sacaliș – designer.

În notarea proiectelor se vor lua în considerare autenticitatea, funcționalitatea, fezabilitatea, versatilitatea și ergonomia designului produselor propuse, precum și posibilitatea de producție în serie mare, alături de respectarea briefului realizat în raport cu istoria şi peisajul cultural promovat de Muzeul Național de Artă al României.

Informații suplimentare și detalii despre înscriere, aici.