Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În ziua de miercuri,17 aprilie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
24 de argumente Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971

24 de argumente Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971

De la 08 Noiembrie 2019 14:19 până la 02 Februarie 2020 20:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2329

Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran, Grupul Sigma

Institutul Prezentului și Muzeul Național de Artă al României au deschis expoziția „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”. Acesta este primul eveniment dintr-un ciclu conceput de Institutul Prezentului și dedicat artei vizuale și performative a anilor 1960 și 1970 în România. Propunând un nou format de lucru, cel al expoziției-dosar, proiectul pornește de la o cercetare realizată în arhivele Demarco de la Edinburgh ce revelează, retrospectiv, prezența în câmpul local al artei a unor narațiuni uitate, a altora incomplete sau imposibil de reconfigurat în desfășurarea lor temporală. Aceste narațiuni au totuși capacitatea de a evoca existența unor discontinuități în structura aparent omogenă a peisajului cultural al vremii, a unor zone de contact transnațional și de transfer nu doar cu spațiul occidental, ci și cu cel al altor lumi socialiste.

Pornind de la interesul manifestat de promotorul scoțian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu scenele artistice din Europa de Est, început prin deschiderea în octombrie 1967, la Galeria Demarco, a primei expoziții dedicate artei din regiune, „16 pictori polonezi”, și, în mod particular, cu România, odată cu prima sa vizită în septembrie 1968, expoziția se oprește asupra unui moment la care istoria părea să-și schimbe cursul și care, în mod neașteptat, localizează, în plan regional și internațional, experiențele neo-avangardei artistice din România la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. Reperele sunt date de itinerarea expoziției „4 artiști români” (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu) în 1969 de la Bauzentrum Hamburg la Galeria Demarco și de organizarea, în cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, a expoziției „Romanian Art Today”, concepută în asociere cu evenimente dedicate celor mai noi explorări în teatrul, poezia și dansul contemporan românesc.

Inspirată de titlul poemului „24 de argumente” (1984) semnat de artistul Paul Neagu, expoziția invită la o lectură multiplă a experiențelor, tempourilor și a finelor țesături împletite între narațiunile instituționale și cele individuale, între condițiile locale și dialogurile globale, pornind de la o serie de lucrări concepute în această perioadă de artiștii prezentați în expoziție. 

Discursul include și un eveniment performativ, bazat pe o reinterpretare a piesei „Geneză” a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan special pentru expoziție. Parte a programului „Nocturnelor” cu care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu la finalul anilor 1960, piesa a fost prezentată în cadrul expoziției „Romanian Art Today” de la Edinburgh, în 1971, pe muzică de Anatol Vieru. De asemenea, expozția este însoțită de o serie de activități conexe ce sunt detaliate aici.

Cercetare și concept expozițional: Alina Șerban
Cercetare și direcție artistică: Ștefania Ferchedău

Expoziția este realizată de Institutul Prezentului în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României și Arhiva Demarco. 

Imagini și documente din:
Galeria Naţională de Artă Modernă a Scoţiei, Edinburgh, Arhivele Digitale Demarco/ Universitatea Dundee, Kettle’s Yard, Universitatea Cambridge, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Arhiva TVR, Arhiva Radio România.

Cu sprijinul: British Council România, Rezidența BRD Scena9
Parteneri logistici: DHL International Romania, Hornbach
Partener de comunicare: DC Communication
Parteneri media: Radio România Cultural, rfi România, Zeppelin
Finanțatori: Program cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii

ECHIPA
Identitate vizuală: Andrei Turenici (Daniel & Andrew Design Studio)
Arhitectură: skaarchitects
Editare imagini: Serioja Bocsok, Ana Negoiță
Suport logistic: Națca Vaszilcsin, Sonia Irimescu
Consultanță comunicare: Felicia Moga, Cecilia Gheorghe
Traduceri: Claudia Lie, Laura Ionică, Mihnea Costiuc

CREDITE
Titlu
- „24 de argumente”, poem de Paul Neagu (1984), prin amabilitatea Paul Neagu Estate UK
Imagini
- Miriam Răducanu, „Geneză”, 1971, Edinburgh, prin amabilitatea Demarco European Art Foundation și Demarco Digital Archive, University of Dundee
- Ion Bitzan, „Obiecte”, 1971, metal, pânză, nisip. Credit foto: Eugeniu Lupu. Prin amabilitatea Fundației Ion Bitzan.
- Pavel Ilie, „Obiect”, 1971, răchită. „Nuiele” (sculptură), 1971, răchită. Credit foto: Eugeniu Lupu.

Disclaimer: Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Detalii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

www.institutulprezentului.ro
https://www.mnar.arts.ro/
www.instagram.com/instituteofthepresent/

7.11.2019–2.2.2020
Galeria Națională, parter
Program de vizitare: miercuri–duminică, 10:00–18:00
Ora limită de acces: 17:00
Preț bilet: 10 lei (cu reducerile aferente)

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.