Muzeul Naţional de Artă al României
Ultima săptămână: Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii

Ultima săptămână: Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii

De la 12 Aprilie 2017 10:00 până la 29 Octombrie 2017 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 5154

Expoziția Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii, deschisă în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească se prelungește până în 29 octombrie!

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită să descoperiți în această expoziţie capodopere ale artei medievale româneşti, conectate prin semnificaţie şi funcţionalitate la ciclul liturgic al Patimilor şi Învierii Domnului. Este prezentată o selecţie de icoane, broderii şi piese de orfevrărie decorate cu scene ce ilustrează diferite momente ale dramei christice. În completare, expoziţia propune un film documentar care oferă pentru prima oară accesul publicului la întreaga colecţie de văluri liturgice cu tema Plângerii din patrimoniul MNAR, partea cea mai valoroasă a tezaurului naţional de broderii medievale.

Pe toată durata expoziţiei, va fi proiectat şi eseul cinematografic Soarele Negru, realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici – un poem vizual de excepţie, care invită spectatorul să caute dincolo de frumuseţea şi fastul broderiilor bizantine sensurile profunde ale vieţii şi morţii.

Expoziția va fi deschisă în perioada 12 aprilie - 29 octombrie 2017.