Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
În zilele de 21, 22 și 23 martie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
Carl Philipp Emanuel Bach - Sonate pentru flaut și clavecin

Carl Philipp Emanuel Bach - Sonate pentru flaut și clavecin

De la 22 Noiembrie 2019 21:00 până la 22 Noiembrie 2019 22:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 561

Programul pe care flautistul François Lazarevitch și clavecinistul Justin Taylor îl propun în cadrul Festivalului de Muzică Veche București este dedicat în exclusivitate creațiilor scrise de Carl Philipp Emanuel Bach pentru flaut și clavecin obligat. Aceste lucrări au fost concepute, în bună parte, în perioada 1745 – 1766, atunci când Emanuel (acesta fiind prenumele pe care îl utilizau cunoscuții săi) s-a aflat la Berlin, în serviciul regelui Frederic al II-lea al Prusiei, cunoscut și drept Frederic cel Mare. Monarhul era un mare amator de muzică și un flautist bun, căruia compozitorul i-a dedicat lucrările pe care le veți putea asculta în cadrul concertului.

Program:
Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonata în re major Wq83 pentru flaut și clavecin:
Allegro un poco – Largo – Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Toccata în mi minor BWV 914 pentru clavecin

Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonata în do major Wq149 pentru flaut și clavecin:
Allegro di molto – Andante – Allegretto

Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonata în la minor Wq132 pentru flaut solo:
Poco adagio – Allegro – Allegro

Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonata în si minor Wq143 pentru flaut și clavecin:
Allegro – Adagio – Presto

 

Interpretează:

François Lazarevitch - flaut traversier
Justin Taylor - clavecin

 

François Lazarevitch

François Lazarevitch este, la momentul actual, unul dintre cei mai cunoscuți flautiști care și-au dedicat activitatea redescoperirii vechilor repertorii. El a considerat că, pentru a-și aprofunda cercetările, este nevoie să se aplece atât asupra surselor scrise, cât și asupra acelora de factură orală. De aceea, pe lângă flaut, este și un virtuoz al cimpoiului și al mai multor instrumente tradiționale. A realizat proiecte și înregistrări cu muzică indiană, dar și muzică irlandeză, cea din urmă fiind surprinsă pe discul „The High Road to Kilkenny”, apărut în 2016 la casa de discuri Alpha Classics. Totuși, François Lazarevitch este cunoscut pentru interpretările sale impresionante ale celor mai importante opusuri baroce. Înregistrările sale ale sonatelor pentru flaut semnate de Johann Sebastian Bach (Alpha Classics, 2014) surprind și încântă prin elocvența, creativitatea și rafinamentul de care dau dovadă în frazări și ornamentație. În 2006 a fondat ansamblul Les Musiciens de Saint-Julien, alături de care aduce la viață unele dintre cele mai interesante proiecte muzicale de pe piața muzicii vechi și nu numai. De asemenea, François Lazarevitch colaborează cu ansambluri renumite, precum Les Arts Florissants, Le Concert d'Astrée sau Les Talens Lyriques. Artistul este profesor de flaut baroc și cimpoi la Conservatorul din Versailles.

 

Justin Taylor

Clavecinistul francez Justin Taylor este laureat al prestigioasei competiții din Bruges. În 2017 a obținut de la Asociația Criticilor Profesioniști distincția „Musical Revelation of the Year”. El abordează cu egal interes atât clavecinul, cât și fortepiano-ul. Între înregistrările pe care le-a realizat regăsim lucrări semnate de familia Forqueray, Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, dar și Gyorgy Ligeti. Justin Taylor a înregistrat, de asemenea, Concertul nr.17 KV 453 de Wolfgang Amadeus Mozart, alături de orchestra Le Concert de la Loge.

Concertul este realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România și cu Muzeul Național de Artă al României.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.